‘Tradició terrissera’, ‘Fades i bruixes’ i ‘Remeis pagesos’ protagonitzen les noves exposicions temporals del Museu Etnogràfic d’Eivissa

 

El Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa ha organitzat les tres noves exposicions temporals 2025 del Museu Etnogràfic d’Eivissa Can Ros sota les temàtiques ‘Tradició terrissera a Eivissa’, ‘Fades i bruixes’ i ‘Remeis pagesos i medicina tradicional’.

La consellera de Cultura, Educació, Patrimoni, Sara Ramon, ha explicat que “com cada any inaugurem aquestes exposicions en el marc de les festes de Santa Eulalia, serà aquest diumenge 16 de febrer a les 10.00 hores del matí i que posen en valor oficis mil·lenaris”, en aquest sentit la consellera ha detallat que “enguany comptem amb tres exposicions, d'una banda la tradició terrissera, que està ara més d'actualitat que mai, i que és un ofici que ha passat de generació en generació, una altra mostra en clau infantil per a conèixer els personatges mitològics femenins, fades i bruixes i, finalment, en paral·lel a les Jornades de Cultura Popular que versen sobre medicina herbes tradicionals, una exposició sobre els antics remeis medicinals.” La consellera ha recordat que el dia 15 de febrer a les 19.00 hores el Auditori de l’Edifici Polivalent de Cas Serres acollirà una ponència de l'antropòloga social i cultural Marta Torres Ribas, comissaria de dos de les exposicions, amb el nom de “l'eficàcia simbòlica dels remeis eivissencs”.

Per la seua part, la directora del Museu Etnogràfic, Lina Sansano, ha destacat que l'objectiu d’aquestes mostres “no sols és mostrar peces, sinó coneixement i expressions populars i tradicionals que emboliquen a aquestes peces”. En aquesta línia, Lina Sansano ha subratllat que d'entre les tres mostres, han volgut que una d'elles estigués enfocada als menors, “sempre tenim molt públic escolar i parlem sobre bruixes i fades i analitzar si són tan diferents o no, perquè les fades també s'enfaden i les bruixes també es compadeixen”.

Sobre les noves exposicions temporals de 2025

  • La primera exposició ‘Tradició terrissera a Eivissa’, comissariada per Susana Cardona, té com a objectiu mostrar una selecció de peces de la col·lecció de terrissa tradicional que custodia el museu. A través d’aquesta mostra els visitants podran conèixer de primera mà els processos de feina artesanals, des de la recollida i la preparació del fang fins a la manufactura i comercialització final de les peces. Es pretén reconèixer la dedicació i les habilitats de generacions d’eivissencs que han practicat i que encara mantenen aquest ofici mil·lenari, així com la identificació i la posada en valor de tot un conjunt d’estris i atuells funcionals, vinculats amb les activitats quotidianes de la societat tradicional eivissenca. D’altra banda, l’exposició es complementa amb dos murals inspirats en fotografies de l’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular d’Eivissa, creats pels artistes Tito Fernández (@elTitoartwork) i Juan Manuel Carrillo (Necko) seguint una estètica urbana i més innovadora.

Es preveu complementar aquesta exposició amb tallers formatius, que, en col·laboració amb artesans locals, s’impartiran durant tot l’any en el mateix museu i a les seues extensions de ses Païsses de Cala d’Hort i de l’Espai Cultural Molí d’en Simó a Sant Antoni de Portmany.

  • La segona exposició, ‘Fades i bruixes’, comissariada per Marta Torres, reflexiona sobre la màgia i la religió i sobre dos personatges antagònics, les fades i les bruixes, presents a les rondalles i protagonistes de conjurs, rituals i actes màgics que tenen el propòsit d’ajudar però a la vegada de malmetre i de danyar a les persones. L’exposició es complementa amb un vídeo curt d’animació, realitzat per Júlia Aguiló.

  • La tercera exposició és ‘Remeis pagesos i medicina tradicional’, comissariada per Marta Torres, i pretén fer un recull d’una sèrie de remeis naturals casolans, transmesos generacionalment, per prevenir i curar diverses malalties. La medicina tradicional però va més enllà de les propietats de les plantes i atorga també poders sanadors a diferents accions, rituals i oracions. Per dur a terme aquesta exposició s’ha comptat amb la col·laboració de famílies i particulars que han aportat el seu testimoni i han cedit temporalment material expositiu. Destaca particularment la col·laboració d’Elena Colom neta del fundador de l’Herbolària Colom, que durant dècades va ser un comerç de referència en el popular barri de la Marina, freqüentat per generacions d’eivissencs que hi acudien per restablir-se de diverses afeccions.

Les tres exposicions es podran visitar durant tot l’any, fins al 19 de desembre de dimarts a diumenge.