Comencen les sessions de feina del procés participatiu sobre el futur del tractament de residus a Eivissa

  • Administracions, entitats, sectors productius, agents socials i ambientals i partits polítics han assistit a la primera trobada en què s’han assentat les bases de debat

El Departament de Gestió Ambiental del Consell Insular d’Eivissa ha iniciat avui la primera sessió de feina del procés participatiu sobre el model de tractament finalista de residus no perillosos d’Eivissa. L’empresa Idom, formada per un equip de 120 tècnics, encarregada de valorar les diferents alternatives, ha explicat que l’exposició feta avui és fruit d’un procés «independent», que no ha comptat amb cap «ingerència política» i, per tant, basada únicament «en dades independents de grups d’interès».

Fruit d’aquesta feina s’ha exposat que les dues opcions més valorades tècnicament són el trasllat dels residus a Mallorca per a la seua valorització energètica, o la seua valorització energètica a l’illa d’Eivissa. Les tècniques encarregades d’exposar la viabilitat de ambdues opcions han explicat que tan una com l’altra tenen avantatges i inconvenients i que els participants en aquest procés, a través de la documentació presentada, han de valorar tots els aspectes, tant econòmics, com medi ambientals, com socials i tècnics, en una metodologia multi criteri que conclourà en una decisió presa en la segona reunió d’aquesta fase.

Així, aquest procés es preveu que finalitzi en mes i mig, dos mesos, moment en què es sabrà quina és l’opció més valorada pels participants en aquesta fase, i si, el resultat és concloent, formarà part del procés de presa de decisió sobre el futur del tractament finalista dels residus a l’illa d’Eivissa.

El conseller de Gestió Ambiental, Ignacio Andrés Roselló, ha agraït a tots els participants a la sessió d’avui, la seua participació i aportacions prèvies en “un fòrum de debat necessari per obtenir indicacions determinants de quina és l’opció més valorada a tots els nivells per a la gestió dels residus a l’illa”.