Aquest dilluns, 21 d’abril, s’inaugura l’exposició “Imatges, seqüències... records. Fotografies de Javier Ilundain” a Sa Nostra Sala

Dins de la programació habitual de Sa Nostra Salaespai cultural i expositiu del Consell Insular d’Eivissa, s’inclouen habitualment un parell d’exposicions de fons documentals gràfics propis. L’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular d’Eivissa presenta ara una nova exposició d’un nou llegat fotogràfic ingressat i inventariat en aquesta institució.

Es tracta, en concret, d’un lot d’imatges en negatiu, que l’Arxiu d’Imatge i So ja ha digitalitzat per la seua correcta preservació, donats al Consell Insular d’Eivissa pel seu Arxiu, i que consta de devers 1.200 imatges, la majoria d’elles en blanc i negre, però també algunes en color. El seu autor i donant, el navarrès Javier Ilundain.

Javier Ilundain, el petit de sis germans nascut a Pamplona l’any 1952, sempre va mostrar inquietuds i curiositats que l’empenyien a buscar nous escenaris. En acabar el servei militar, l’any 1971, i de casualitat, tal com ell mateix ho expressa, va tenir l’impuls de viatjar a  Eivissa. L’arribada al vell port de Vila, de matinada, en vaixell, ja el va deixar corprès. Reincorporat a la seua feina a una entitat bancària a Pamplona, al cap d’uns anys, Ilundain va tenir l’oportunitat de poder demanar destí a Eivissa atesa l’obertura de noves sucursals de la seua empresa a l’illa. L’aventura illenca, des de 1975 fins 1981, primer tot sol, i després amb la seua esposa els va reportar un munt d’experiències. Ilundain va tenir oportunitat de conèixer a Carlos Cánovas prestigiós i reconegut fotògraf espanyol que li va encomanar la seua passió, i així va ser com Javier Ilundain va entrar en el món de la captura i revelat d’imatges.

Tot i que en les seues imatges també destaquen paisatges naturals, urbans, postes de sol, arquitectures... es pot dir que atès que vivia intensament l’escenari social de l’Eivissa d’aquells anys, molta part del seu focus d’interès no són només els paisatges, sinó sobretot els espais viscuts, els llocs habitats. En aquells anys l’illa pitiusa oferia una dicotomia social del que molts altres fotògrafs, artistes i escriptors ja s’havien sentit atrets i captaven amb les seues obres. D’una banda l’anomenada “Eivissa autèntica”, el camp, les cases pageses, les persones, les seues feines... Però per altra també sent atracció per captar les festes de poble, en són exemples les de Sant Josep de sa Talaia, o Sant Jordi de ses Salines, i també a Vila l’emblemàtica processó marinera, la processó de la patrona de la mar, la Mare de Déu del Carme. I, sobretot els tumultuosos mercadets hyppies, o els nens que jugaven al carrer a Dalt Vila, o competicions de motocross amb les seues diferents escuderies.

Cal dir que no és possible en una sola mostra poder ensenyar la totalitat de les seues imatges. Aquesta exposició que ara es mostra és una selecció que la tasca de comissariat ha prioritzat, comissariat portat a terme per la directora de l’Arxiu d’Imatge i So, Lina Sansano. Imatges escollides per les seues peculiaritats i per ser seqüències d’esdeveniments i d’històries locals. D’entre les escenes comentades, n’hem escollit una que elevam gairebé a la categoria de musa. Es tracta de na Catalina, una pagesa molt majora, que vivia al poblat de Balàfia. D’entre la multitud d’imatges seues escollides es mostra la solitud, la pau del lloc viscut, la duresa de les feines, però també la generositat i perquè no dir-ho una incipient actitud de protagonista presumida, que tot plegat ens ofereix la imatge d’una dona que viu a un lloc apartat i tranquil de l’interior de l’illa, però amb que té avidesa de coneixences socials.

El Departament de Cultura, Educació i Patrimoni convida tothom a conèixer aquestes imatges, en les quals probablement trobarà escenaris i persones d’adés i persones encara conegudes, en aquesta exposició que s’inaugurarà el proper dilluns 21 d’abril a les 20.00 h, i que es podrà veure i gaudir fins dilluns 5 de maig, amb tot el sabor d’imatges de fa ja cinquanta anys.