La institució prestarà assessorament i el document marc que fixa els criteris per confeccionar aquests inventaris de béns públics municipals
El Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l'Intrusisme del Consell d'Eivissa ha presentat el document marc, aprovat en el si del Consell d'Alcaldes, que servirà per a la redacció dels cinc catàlegs de camins municipals que han de redactar els ajuntaments de l'illa i que serviran per inventariar aquells camins públics i poder-los diferenciar dels privats.
L'objectiu d'aquest document és fomentar la realització dels catàlegs municipals de camins, per tal de donar resposta a la necessitat d'administrar l'extensa xarxa viària rural eivissenca i a l'obligació legal d'inventariar els béns públics municipals. Aquesta és una demanda reconeguda per tota mena d'actors socials i polítics per què ara, amb consens de tots els ajuntaments, es dóna una passa fonamental.
El conseller Mariano Juan ha explicat que impulsar aquests catàlegs "és un compromís dels acords de legislatura d'aquest equip de govern" i a més és "una obligació legal a la els ajuntaments no han donat fins ara l'impuls que mereix". El conseller ha assegurat que aquests cinc catàlegs de camins públics "s'han de poder actualitzar amb criteris únics per tota l'illa d'Eivissa" per tal de vertebrar el territori "posant en valor la xarxa més important quant a quilòmetres de tota l'illa, amb una potencialitat increïble". A més, segons Juan, aquests catàlegs "donaran seguretat a les inversions dels Ajuntaments" atès que moltes vegades els consistoris es troben amb problemes per determinar la titularitat dels camins "fins i tot amb els projectes ja aprovats i licitats". Un altra factor destacat és "la potencialitat d'un producte turístic que ens diferencia d'altres indrets de sol i platja, sobretot en temporada baixa". Finalment, el conseller ha destacat "la seguretat que es dóna als ajuntaments i als propietaris de sòl rústic que de vegades es troben en litigis de no saber si un camí és públic o privat o si ha de permetre el pas per aquell camí".
Com a conclusió, el conseller ha explicat que "no es tracta de fer un catàleg de camins que es vulguin expropiar, sinó de catalogar els camins que ja són públics, que molts d'ells s'han tancat i que tenen elements patrimonials que cal catalogar i cuidar".
Seguidament, la directora insular Naihara Cardona ha explicat què "és important tenir un criteri únic perquè sinó ens podríem trobar amb el cas que un mateix camí que discorre per dos municipis fos declarar públic per un ajuntament i privat per un altra", per tot això els catàlegs municipals serviran per establir una base de dades única que confeccionarà el Consell d'Eivissa, que s'anirà actualitzant conforme s'actualitzin els catàlegs municipals.
Finalment, el coordinador del document marc, Joan Costa, de l'empresa Cent Mans, ha explicat què "encara que els ajuntaments eivissencs realitzen notables esforços per millorar i mantenir en bon estat els camins de cada municipi, han de bregar amb els reptes com ara la privatització d'algunes vies públiques, l'abandonament d'una part dels camins històrics o la necessitat de regulació de les activitats de lleure".
Un catàleg municipal de camins és un estudi informatiu que pretén contribuir a donar una resposta integral a la protecció i la gestió de la xarxa viària rural. incideix fonamentalment en tres aspectes: la titularitat de les vies rurals, els seus valors patrimonials i els seu interès excursionista.
La metodologia proposada al Document mec, que serà comuna a tots els municipis, es fomenta en l'atenció a les peculiaritats i al costum d'Eivissa, el treball amb informadors locals, l'estudi d'un ampli ventall de fonts documentals i l'ús de sistemes d'informació geogràfica.
Amb l'elaboració dels catàlegs municipals de camins públics s'estarà actuant per complir la legislació vigent, oferir seguretat jurídica, defensar el patrimoni comú, evitar conflictes, ordenar els usos i millorar l'eficiència de l'administració.