·El projecte de museïtzació del poblat fenici de Sa Caleta ha comptat amb finançament de l’Impost de Turisme Sostenible.
·El centre d’interpretació ha suposat una inversió de 554.080 € i el tancament del perímetre suposarà una despesa de 228.000 €.
El Centre d’Interpretació de Sa Caleta, en Sant Josep, obrirà oficialment les seues portes el pròxim dissabte 19 d’abril, a partir de les 11 hores, amb una festa d’inauguració que inclourà visites guiades, representacions històriques, música, tallers infantils i degustacions de producte local.
Així ho ha detallat la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, en la presentació d’aquesta inauguració a la que ha convidat a tothom “a gaudir de la possibilitat de conèixer en detall el nostre patrimoni i de fer-ho a més en un lloc tan emblemàtic com és Sa Caleta, dins del Parc Natural de ses Salines i on conflueixen tres Béns d’Interès Cultural: arqueològic, històric i etnogràfic”.
Ramon ha detallat que aquest centre d’interpretació constitueix “una finestra oberta al nostre passat” que ofereix una perspectiva completa de l’ocupació humana a Eivissa des de el segle VII a.C. amb els fenicis, fins als anys quaranta del s. XX quan es varen construir les bateries militars. Per aconseguir-ho, el projecte de museïtzació de Sa Caleta inclou rutes de visita pel jaciment amb recreacions virtuals a través de codis QR i d’una APP en diferents idiomes, perquè els visitants puguin explorar els dos períodes històrics que defineixen aquest jaciment: el fenici i les instal·lacions militars dels anys 40 del segle XX.
La seu del centre d’interpretació es troba a la caserna militar on els visitants tindran uns panells informatius on s’explica com vivien els primer pobladors fenicis en aquest assentament, quins eren els seus costums, els seus rituals, els sistemes de navegació i comerç, etc.
El projecte de museïtzació ha suposat una despesa de 554.080 euros i el tancament del perímetre té un pressupost de 228.000 euros. Aquest projecte ha comptat amb finançament de l’Impost de Turisme Sostenible del Govern balear, que ha aportat 583.651 euros. L’empresa ARPA ha estat l’encarregada de l’execució del projecte sota la direcció del tècnic en Patrimoni del Consell, Joan Ramon, qui ha recordat que les primeres excavacions d’aquest jaciment varen ser a l’any 1986.
Joan Ramon ha destacat la importància d’aquest jaciment que ha estat sota la superfície tan de temps “i ara el podem gaudir després de tot el que hem estudiat, investigat i analitzat per conèixer l’avantpassat fenici a l’illa d’Eivissa”.
Per la seua part, la regidora de Cultura de Sant Josep, Maria José Ríos, ha animat a tots els vesins i visitants a visitar aquest jaciment que “demostra que a Sant Josep comptem amb importants valors patrimonials i paisatgístics”.