Manifest 25N (PP, PSOE, UP)

MANIFEST INSTITUCIONAL AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DE L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

 

Vídeo de la lectura al Youtube del Consell d'Eivissa

 

Un dia com avui, un 25 de novembre, fa 20 anys s'aprovava la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Aquesta Llei, que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups polítics en el Congrés dels Diputats, va ser una llei pionera a l’àmbit internacional, tant pel reconeixement d'una realitat que romania invisibilitzada, com per abordar de manera integral aquesta xacra, incidint en la prevenció, l'educació, l'atenció social, sanitària i jurídica especialitzades i les prestacions econòmiques.

Una llei que avui dia, 20 anys després, continua sent, tristament, molt necessària perquè en el que va d'any 2024 han estat assassinades 40 dones al nostre país per violència de gènere. 1285 dones des de l'any 2003, des que es començà amb el recompte d'aquests assassinats.

El nombre de menors orfes per violència a Espanya ha estat de 30 en aquest 2024 i de 463 des de 2013.

Són unes dades doloroses que reflecteixen que encara queda molt de treball per fer. Per això avui, les diferents tendències polítiques ens posicionam per fer una manifestació conjunta: Tolerància zero a la violència de gènere.

Perquè les violències cap a les dones són una vulneració flagrant, tant dels drets humans (universals i reconeguts internacionalment), com dels drets fonamentals a la llibertat, a la igualtat, a la vida, a la seguretat i a la no-discriminació, recollits a la Constitució de 1978.

Segons una macroenquesta de 2019 sobre la violència contra la dona, el 14,2 por cent de les dones del nostre país ha patit violència física i/o sexual d'alguna parella, actual o passada, en algun moment de la seva vida. L’1,8 por cent ha patit violència física i/o sexual d'alguna parella, actual o passada, els últims 12 mesos. I una de cada dues dones ha patit violència masclista al llarg de la seva vida. Unes xifres terribles i incompatibles amb la democràcia.

Durant aquestos 20 anys, s'han donat grans passes en el desplegament d'aquesta Llei quant a la prevenció, l'atenció integral, la seguretat i la reparació de les víctimes, però no hi ha dubte que les institucions i les administracions públiques, dins del seu àmbit competencial, han de continuar lluitant contra aquesta violència.

Cal recordar que la lluita per visibilitzar la violència de gènere com un problema de la societat espanyola ha estat i és àrdua i extensa. Una lluita en la qual les associacions feministes han tengut un paper fonamental fins aconseguir que la Llei integral de violència de gènere sigui una realitat. En aquestos anys, la Llei s'ha anat actualitzant i millorant, incloent-hi l'aprovació de la Llei de millora de la situació d'orfandat dels fills i filles de les víctimes de violència de gènere o amb l'aprovació i la continuïtat del Pacte d'Estat.

En aquesta continuïtat i renovació del Pacte d'Estat, hem de prestar especial atenció a les dones en l'àmbit rural, on la violència masclista està més silenciada i invisibilitzada, a les dones amb alguna discapacitat, a les dones majors i altres col·lectius de dones en situació de vulnerabilitat davant la violència.

Hem de continuar treballant per detectar les necessitats, buscar solucions, unir forces i continuar avançant. Hem d'adaptar els serveis que prestam des de les diferents administracions públiques a les diferents situacions i vulnerabilitats que presenten les dones, i hem de continuar fent treball per millorar la qualitat d'aquestos serveis.

L'evolució social i cultural porta temps. A vegades, les fites es van aconseguint més lentament del que les situacions requereixen. És per això que hem de ser exigents i no defallir en aquest treball conjunt, amb el compromís de continuar fent les passes necessàries.

Cada vegada hi ha més persones sensibilitzades i conscients que la violència cap a les dones és un assumpte públic. Cada vegada som més les persones que diem alt i clar que no volem maltractadors a cap àmbit de la nostra vida i de la nostra societat.

I cada vegada som més les persones que volem que les víctimes se sentin secundades i recolzades i que sàpiguen, en definitiva, que estam amb elles. Volem que aquestes dones sentin que tenim cura de les seves necessitats, que les acompanyam en el seu procés de recuperació. Volem que sentin que des de les institucions feim tot el que està al nostre abast per protegir-les, per ajudar-les a sortir de la situació de violència, a refer la seva vida i aconseguir una vida autònoma.

Mentre hi hagi una sola víctima, des dels consells insulars i el Govern de les illes Balears destinarem els recursos necessaris a prestar els serveis que requereix l'atenció i l’acompanyament a aquestes dones i als seus fills i filles.

En aquest sentit, és necessari continuar reflexionant sobre les possibles eines que es poden posar a la disposició de les dones con la finalitat de prevenir i enfrontar aquesta xacra tenint en compte aspectes com els possibles escenaris en els quals pot succeir, així com la intervenció primerenca del sistema de protecció duent a terme una detecció precoç, una posterior atenció a les víctimes i una persecució del delicte.

  • Per això, el Consell Insular d'Eivissa es compromet a secundar i lluitar contra la violència en totes les seves expressions. I reafirmam el nostre compromís a protegir la integritat de les víctimes.
  • Ens comprometem a donar suport a les iniciatives de sensibilització, educació en igualtat i prevenció de la violència posant una especial atenció a la infància, l'adolescència i la joventut. I en aquest sentit, modificar els models i prejudicis sexistes entre els joves, acostant la informació a aquest sector de la població i accedint als seus espais d'interès mitjançant programes que fomentin la igualtat de sexes i els valors de tolerància, respecte i no-violència.
  • Continuarem cooperant entre administracions, així com impulsant, sostenint i reforçant el treball que realitza l'Oficina de la Dona del Consell Insular d'Eivissa, que actua de manera coordinada amb associacions i també amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
  • Instam tots els partits polítics a renovar el Pacte d'Estat contra la violència de gènere en el Congrés dels Diputats, perquè segueixi sent una realitat. Garantint els drets i serveis que possibilitin que les víctimes puguin refer la seva vida després d'haver sofert violència i exigim al Govern d'Espanya la continuïtat en la previsió dels fons del Pacte d'Estat per a dur a terme la necessària tasca de sensibilització i atenció, així com l'adequada i suficient dotació de recursos per a l'Administració de Justícia i per a Medicina Legal i Forense a les nostres Illes.
  • Impulsar campanyes de sensibilització i rebuig social sobre totes les formes de violència contra la dona. Així mateix, conscienciar i informar les víctimes de violència, actuals o potencials, dels seus drets perquè puguin protegir-se de les agressions i sortir d'aquesta situació.
  • El Consell Insular d'Eivissa es compromet a dur endavant el centre de crisis 24 hores com més prompte millor.
  • Instar tots el ajuntaments a col·laborar a traves dels convenis per formar part del sistema VioGén, el sistema de seguiment integral en els casos de violència de gènere que estableix una àmplia xarxa que permet el seguiment i la protecció integral i efectiva de les dones maltractades i dels seus fills i filles.

D'aquesta manera, des del Consell d'Eivissa volem manifestar el compromís amb l'erradicació de la violència de gènere i és que aquest repte no és només polític, tampoc és només privat, és de tota la societat, és universal. I només des de la unitat de tot el món en la defensa dels drets i les llibertats de les dones, arribarem algun dia a aconseguir canviar la realitat i no haver de commemorar el 25N.

Eivissa, 25 de novembre de 2024