El Consell d’Eivissa declara l’emergència cinegètica temporal per regular la població de tudons a l’illa  

 

El Consell d’Eivissa ha declarat l’emergència cinegètica temporal per regular la població de tudons (Columba palumbus) davant els danys que provoquen a l’agricultura.

El 6 de juliol es va publicar al BOIB la declaració d'emergència cinegètica temporal a Eivissa per poder regular la població de tudons davant els danys que la sobre població d'aquesta espècie està provocant a l'agricultura, causant perjudicis econòmics greus a les explotacions.

El Servei de Caça del Consell d'Eivissa porta rebent per part dels pagesos en els darrers anys multitud de sol·licituds per permetre tasques de control de tudons pels danys que provoquen en els seus cultius, principalment en el cultiu de cereal, vinya i horta. Concretament l'any 2023 es varen rebre 57 sol·licituds per poder realitzar aquestes tasques de control, 22 per evitar danys a la vinya, 16 en cereal i 16 en horta.

Diferents entitats agràries d'Eivissa, com l'Associació de Defensa Vegetal de Sant Antoni, la Cooperativa Agrícola de Sant Antoni, Agroeivissa Societat Cooperativa i Cooperativa Agrícola de Santa Eulàlia, així com el Consell Agrari d'Eivissa (òrgan de

consulta i assessorament en matèria agropecuària del Consell Insular d'Eivissa) han traslladat al Consell de Caça d'Eivissa la seva preocupació per l'augment de la població de tudó que provoca greus danys en els cultius.

Davant d'aquesta problemàtica creixent, els anys 2021 i 2022 el Consell d'Eivissa va contractar un servei de control amb aus de falconeria per ajudar els pagesos a reduir els danys que ocasionen les torçades a les explotacions agràries. Servei del qual se'n van beneficiar 100 ha de l'illa.

Vist que la població d'aquesta espècie continua sent molt elevada, que els danys que comuniquen els pagesos van cada any en augment i atès que aquest any hi ha un risc augmentat de danys agrícoles per actuals condicions de sequera, el Consell d'Eivissa considera urgent la necessitat d'aplicar mesures de control global sobre aquesta espècie consistent en una declaració d'emergència cinegètica, i donar suport al sector agrari, greument perjudicats pels danys que els tudons ocasionen.

Amb aquesta mesura s'espera poder reduir de manera controlada la plaga i minimitzar així els danys que pateixen els pagesos.

Període temporal permès

Aquesta declaració d'emergència cinegètica temporal suposa avançar en 35 dies el període de caça, permetent la caça a vedats els dies 21, 25 i 28 de juliol; i 4, 8, 11, 15, 18 i 22 d’agost enllaçant amb la data d’obertura del període de caça en règim general.  Durant

En aquestes jornades es permetrà la caça de tudons amb escopeta o amb escopeta i gos.

Un cop finalitzat aquest període, els vedats de caça s'han d'enviar al Servei de Caça una memòria resum amb les captures realitzades en aquest període.