L’Agrupació Astronòmica d’Eivissa en col·laboració amb el Consell Insular, ha organitzat una mostra fotogràfica sobre el planeta Mart a partir d’imatges captades per la NASA i l’ESA pels orbitadors que estan donant voltes entorn del planeta i també de robots que són a la seua superfície. Es tracta de la mostra ‘ExpoMart’ formada per vint-i-cinc fotografies de gran qualitat en les quals es pot observar aspectes del planeta vermell que no es poden captar amb una observació amb telescopi senzill. Hi ha imatges en 3D, una maqueta en 3D i imatges de gran format per descobrir els secrets del planeta pròxim a la Terra i on es busquen senyals de vida.
El director insular de Cultura, Miquel Costa, acompanyat de la presidenta de l’AAE, Maria Jesús Palomeque, han presentat aquesta exposició que s’inaugura demà dimecres 27 de març a les 20 hores i que romandrà oberta fins al 26 d’abril, una mostra amb un marcat caràcter didàctic ja que hi haurà visites guiades d’estudiants, a les quals ja han confirmat 14 centres escolars i sis associacions sense ànim de lucre, dirigides per l’enginyer i reconegut divulgador científic eivissenc Jordi Pereyra, autor de diversos llibres i conegut, sobretot entre els més joves, pel web Ciencia de sofá.
Miquel Costa ha destacat que aquesta exposició és “una gran oportunitat, per al públic en general, les persones amb interès científic i els aficionats a la fotografia per apropar-se al planeta vermell des d’una nova perspectiva, amb imatges impressionants i d’una qualitat extraordinària”.
L’Agrupació Astronòmica d’Eivissa, creada com a tal el 1959, va començar amb la investigació i amb la programació de visites per a escolars a l’observatori astronòmic del Puig des Molins amb una feina didàctica al seu moment poc valorada.
Llavors va descentralitzar la seua feina cap als pobles amb visualitzacions amb telescopis més petits, portàtils, per introduir la gent jove en l’observació de la, dita popularment, esfera celeste.
La directora de l’AEE ha explicat que la cessió per part del Consell Insular d’Eivissa de l’ús de l’observatori astronòmic de cala d’Hort va significar una important revifada per a aquesta Associació, que va poder començar a treballar d’una manera més científica i dedicar-se a la fotografia espacial i a la recerca d’asteroides, entre altres tasques que llavors divulguen, sobretot, entre la població escolar de la nostra illa i a la resta de la comunitat científica interessada en l’astronomia.