Instal·lacions de gestió de residus

Instal·lacions de gestió de residus

Àrea Ambiental de Ca na Putxa


 

En aquest complex s’ubiquen les plantes de triatge de residus i de tractament de la matèria orgànica, l’abocador de residus no perillosos, així com totes les instal·lacions associades per a la correcta gestió de les infraestructures (estació de depuració de lixiviats, biofiltre per al tractament d’olors…). Així mateix també disposa d’una aula ambiental per dur a terme tasques de divulgació.

L’Àrea Ambiental de Ca na Putxa disposa d’una Autorització Ambiental Integrada atorgada per la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears que defineix tots els condicionants ambientals als quals està sotmesa l’activitat. En aquesta autorització també es defineixen els residus admesos a les instal·lacions.

Les instal·lacions que engloba el complex per a la gestió de residus de recollida municipal i assimilables a urbans, són les següents: 

  • Planta de triatge d'envasos: els envasos lleugers provinents de la recollida selectiva es duen a una línia de triatge on se separen per materials (diferents tipus de plàstics, metalls, llaunes, brics, etc.) per tal de millorar la seua gestió posterior.
  • Planta de triatge de residus en massa: tots els residus en massa recollits pels serveis municipals (contenidor gris) passen per aquesta línia en la qual, a través de triatge manual i/o mecànic, se separen les fraccions recuperables dels residus, com poden ser paper, vidre, metalls, envasos i matèria orgànica.
  • Planta de tractament de la matèria orgànica: els fangs de depuradora, la matèria orgànica de recollida selectiva, les restes vegetals i de poda i la matèria orgànica de la planta de triatge de residus en massa es tracten en aquesta planta. El tractament que es fa en aquestes fraccions és el següent:
    • Fracció orgànica de recollida selectiva (FORM): pretractament per eliminar-ne impropis i tractament de la fracció orgànica per biometanització i posterior compostatge en túnels del digestat amb restes de poda com a material estructurant. 
    • Llots de depuradora: tractament de la fracció orgànica per biometanització i compostatge en túnels del digestat resultant amb les restes de poda com a material estructurant o complementari. 
    • Fracció orgànica de rebuig (MOR): bioestabilització en túnels sense necessitat d’aportació de material estructurant.
    Durant aquests processos, s'obté energia elèctrica per autoconsum a la planta, mitjançant la biometanització, i un compost d'alta qualitat gràcies al procés de compostatge de la matèria orgànica.
  • Planta de tractament de residus voluminosos: en aquesta instal·lació es disposen els voluminosos recollits pels serveis municipals en diferents espais i contenidors que permetin la seua classificació segons la seua tipologia. Es recuperen els materials valoritzables que presenten (ferro, coure, etc.), i se separen aquells que requereixen d'una gestió específica.
  • Abocador o dipòsit controlat de residus no perillosos: l’abocador disposa de totes les mesures necessàries per poder dipositar els residus amb les màximes garanties ambientals, donant compliment a la normativa europea en matèria d’abocament de residus. 

L’adequació de l’antic abocador i la construcció del dipòsit controlat actual són projectes que han estat cofinançats per Fons de Cohesió de la Unió Europea, amb una taxa màxima del 80% del total de l’import d’execució. 

L’abocador consta d’un total de set cel·les impermeabilitzades que es van construint i clausurant segons l’evolució de l’entrada de residus. Tres de les set cel·les previstes ja es troben clausurades. També disposa d’una cel·la específica per al dipòsit de residus sanitaris grup II i restes d’origen animal.

El rebuig de les plantes de tractament es disposa a l’abocador en bales compactes que es van cobrint de terres de cobertura diàriament per evitar molèsties. A més del rebuig de planta, a l’abocador també es poden dipositar els residus no valoritzables materialment i que, per raons tècniques o en situacions excepcionals, no puguin ser destinats a la planta de tractament de residus. L’autorització ambiental integrada defineix en cada moment els residus admissibles per tipologia i quantitat.

L’Àrea Ambiental de Ca na Putxa, es troba situada al terme municipal de Santa Eulària des Riu, en el km 5 de la carretera de Cala Llonga, és de titularitat pública i la concessionària de l’explotació és l'UTE GIREF, formada per les empreses CESPA-URBASER-FCC-HERBUSA (telèfon 971 31 82 01).

Estació de Transferència de Residus d’Eivissa


 

En aquesta instal·lació, que es troba en funcionament des de l’any 2003, es reben els residus de les fraccions de vidre i paper/cartó de la recollida selectiva de l’illa i es preparen per a la seua expedició cap a les empreses recuperadores i recicladores ubicades fora de l’illa. Fins al novembre de 2020 també si rebia la fracció d’envasos lleugers que amb la posada en marxa de l’Àrea Ambiental de Ca na Putxa s’han passat a portar allí. 

La fracció de vidre es carrega en contenidors de runes i es transporta a la planta de tractament de Ses Veles a Mallorca on es realitza el triatge dels diferents materials que posteriorment es derivaran a les empreses recicladores corresponents.

La fracció de paper/cartó es compacta en bales i es porta en camions a la planta de reciclatge de paper de Saragossa (SAICA NATUR SL).

Els particulars poden dur-hi qualsevol de les dues fraccions de manera gratuïta.

Actualment l’empresa gestora de l’estació de transferència és CA NA NEGRETA, S.A. (telèfon: 971 31 13 13), i es troba al c. de Cas Dominguets cantonada c. del Metge Marc Benet Arabí, al costat de la central tèrmica de GESA a Eivissa. 

Xarxa de deixalleries


 

L'any 2009 el Consell Insular va construir amb el cofinançament del Fons de Cohesió de la Unio Europea, amb una taxa màxima del 80 % de l’import de l’execució, sis deixalleries a l'illa d'Eivissa: 

  • A Sant Antoni de Portmany: deixalleries Ses Païsses i “Montecristo”.
  • A Sant Josep de sa Talaia: deixalleries Cala de Bou i Can Guerxo.
  • A Santa Eulària des Riu: deixalleries Ca na Palava i Can Sançó.

La titularitat de les deixalleries es va cedir als respectius ajuntaments perquè hi duguessin a terme l’explotació que es realitza des de 2012. Per tal de facilitar la gestió conjunta els ajuntaments han mancomunat el servei i la gestió mitjançant la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars. 

Les deixalleries són instal·lacions destinades a gestionar aquells residus que no poden ser dipositats als contenidors de la via pública per les seues característiques, perillositat o pel seu gran volum i, gràcies a la gestió mancomunada, qualsevol persona de l’illa pot dipositar els seus residus a la deixalleria que més li convengui independentment del municipi on es trobin ubicades. 

El servei de les deixalleries fixes es complementa amb el que ofereixen les deixalleries mòbils a través de dos vehicles que faciliten les recollides en determinats punts facilitant així que el servei arribi a tota la ciutadania, en especial en aquells municipis on no hi ha una instal·lació fixa. 

Posteriorment, des de les deixalleries, aquests residus són derivats cap a les corresponents empreses per al seu reciclatge, valorització i control de la perillositat.

La xarxa de deixalleries és de titularitat pública i actualment la Mancomunitat té adjudicada la seva gestió a CA NA NEGRETA, S.A (telèfon: 971 31 13 13). 
 

Infraestructures complementàries

Planta de tractament de RAEE
La gestió d’aquesta tipologia de residus generats a l’illa d’Eivissa es regula a través del conveni signat entre el Consell Insular i les plataformes Ecolec, Ecoasimelec i Ecofimàtica que aglutinen diferents sistemes integrats de gestió de RAEE.

A través del conveni els SCRAPS designen el gestor de residus autoritzat que actualment és Ca na Negreta Centre de Reciclatge, ubicat a Eivissa, com a planta de tractament on es lliuren, es classifiquen, es descontaminen, es desballesten i transporten al gestor final els RAEE.  

Actualment, aquesta empresa de gestió privada rep tots els residus d'aparells elèctrics i electrònics generats a l'illa d'Eivissa, procedents tant de la recollida municipal com d'empreses i particulars. En aquesta Planta es descontaminen els RAEE, extraient-ne primer els gasos refrigerants (CFC i HFC), i posteriorment, els diferents components valoritzables (motors, contrapesos, politges, condensadors, cablejat, etc). El producte restant es tritura i se li extrau la fracció metàl·lica.

Les fraccions extretes aprofitables es transporten fins al gestor final que li correspongui.

Planta de tractament de RCD
Actualment a Eivissa existeixen tres dipòsits d’inerts autoritzats com a pedreres en restauració, una de les quals té una planta de tractament de RCD, la pedrera de Santa Bárbara gestionada per Reciclajes y Derribos Santa Bárbara. Aquesta instal·lació  té com a objectiu gestionar els residus procedents d'obres de construcció i demolició (runes, enderrocs, materials d'excavació, etc.) per tal de poder extreure aquells materials aprofitables (pedra, àrids, inerts...) que poden ser emprats en noves obres de construcció o com a material de restauració de pedreres. També se separen materials amb cert valor de mercat (ferralla, per exemple) i altres residus que han de ser gestionats de forma específica (aparells elèctrics, fibrociment, etc.).

Ens trobareu a:

Consell Insular d'Eivissa

T:  Avenida Espanya, 49 - 3ª Planta - Ala Oest

T:

T:  971 19 59 00 (Centraleta) - EXT : 6500

T:  mediambient@conselldeivissa.es