Les juntes arbitrals del transport s'han creat com un instrument gratuït per resoldre controvèrsies de caràcter mercantil en l'àmbit dels contractes de transport terrestre.
El seu suport legal es troba a la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, modificada per la Llei 29/2003, de 8 d'octubre, sobre la millora de les condicions de competència i seguretat en el mercat de transport per carretera, per la qual es modifica, parcialment, la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, i en el seu reglament de desenvolupament aprovat mitjançant RD 1211/1990, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'ordenació dels transports terrestres, modificat per RD 1225/2006, de 27 d'octubre, pel qual es modifica el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres, aprovat pel Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre, i al Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol, de mesures de reactivació econòmica per fer front a l'impacte de la COVID-19 en els àmbits de transports i habitatge.
Composició
La Junta Arbitral del Transport d'Eivissa està formada per representants del Consell Insular d'Eivissa, que actuen com a administració competent, i per representants dels carregadors, persones usuàries i empresariat del transport, que actuen en funció de la controvèrsia plantejada.
Funció i competències
La Junta Arbitral és un tribunal de Dret i resol segons la normativa aplicable. El seu objectiu principal és resoldre reclamacions de caràcter mercantil relacionades amb el compliment dels contractes de transport terrestre i d'activitats auxiliars i complementàries del transport. S'hi inclouen tant els transports interns com els internacionals i els intermodals, quan una de les maneres és terrestre (carretera-vaixell, ferrocarril-aeri, etc.). Resulta competent per a les actuacions següents:
- Resoldre les controvèrsies de caràcter mercantil sorgides en relació amb el compliment dels contractes de transport terrestre i de les seues activitats auxiliars i complementàries.
- Urbans: autobús, taxi.
- Interurbans: autocar, taxi.
- Mercaderies: càrrega completa, fraccionada.
- Viatgers: regular, discrecional, turístic, lloguer de vehicles.
Si la controvèrsia no excedeix de 15.000 euros i cap de les parts que intervenen en el contracte no hagués manifestat a l'altra la seua voluntat d'excloure la competència de les juntes arbitrals abans que s'iniciï, o hagués d'haver-se iniciat de conformitat amb el pactat la realització del servei contractat, les juntes arbitrals són les úniques competents per resoldre aquestes reclamacions.
Si excedís de 15.000 euros, perquè siguin competents les juntes arbitrals és necessari que les parts intervinents, de comú acord, sotmetin al seu coneixement la controvèrsia de què es tracti.
Queden excloses de la competència de la Junta les controvèrsies de caràcter laboral o penal.
- Emetre dictàmens i informes sobre les condicions de compliment dels contractes de transport terrestre.
- C. Actuar com a dipositària de mercaderies rebutjades i realitzar, si és el cas, l’alienació de mercaderies no retirades o de transport impagat, per garantir el pagament al transportista.
- D. Realitzar una valoració, prèvia al plantejament de la controvèrsia a què es refereix l'apartat A, de l'estat dels efectes transportats i dipositar-los, si correspon, a la Junta.
Procediment
Els procediments seguits davant les juntes arbitrals són ràpids, senzills i gratuïts. No necessiten l’assistència d'advocat/ada ni de procurador/a.
Les seues fases són:
- Presentació de la reclamació
Es tracta de fer una sol·licitud a la Junta elegida, en la qual hauran de figurar les dades personals i el domicili de la part reclamant i reclamada. S'hi expressaran el motiu i la quantitat de la reclamació, així com el seu fonament.
El reclamant presentarà totes les proves necessàries per acreditar els fets que denuncia.
Si no s'ha pactat expressament la submissió a una junta arbitral concreta, la persona interessada podrà elegir entre la junta corresponent al lloc d'origen o destinació del transport.
Enllaç: Juntes arbitrals de transport del territori espanyol: https://www.mitma.es/el-ministerio/contacte-con-fomento/transporte-terrestre/juntas-arbitrales - Trasllat de la reclamació a la part reclamada
Es donarà trasllat de la reclamació a la part contrària, a qui es convocarà, juntament amb el reclamant, a un vista oral davant la Junta Arbitral. - Celebració de la vista oral
A l'acte de la vista oral, les parts al·legaran el que considerin convenient, aportant o proposant les proves que considerin pertinents. - Dictat del laude
Una vegada conclòs el procediment es dictarà el corresponent laude amb els efectes previstos en la legislació general d'arbitratge, és a dir, amb el mateix valor d'una sentència judicial i efectes idèntics a la cosa jutjada. - Execució del laude
En el cas d'incompliment del laude, se’n pot obtenir l'execució forçosa davant el Jutjat de Primera Instància.