Els serveis d’inspecció turística del Consell tramiten en dos mesos 39 expedients sancionadors que assoleixen més d’1,5 milions d’euros en multes

·Fins al moment s’han recaptat 576.090 euros en sancions per turisme al llarg d’aquest any

El conseller del Departament de Lluita contra l’Intrusisme, Mariano Juan, ha destacat el “bon ritme de treball” dels serveis d’Inspecció i de Recaptació del Consell d’Eivissa que ha permès que al llarg dels dos darrers mesos, s’hagin tramitat 36 expedients sancionadors en matèria de lloguer turístic il·legal amb 42 propostes de sancions que assoleixen 1.578.000 euros.

Entre els expedients hi ha una multa de 120.000 euros, la sanció més elevada, a un únic comercialitzador per llogar tres habitatges en un mateix edifici al municipi d’Eivissa  (en un mateix expedient hi ha tres propostes de sanció), també hi ha tres multes de 80.000 euros a tres únics comercialitzadors per comercialitzar dos habitatges cadascun (en un mateix expedient hi ha dos propostes de sanció). La resta de propostes de sanció són de 40.000 euros per comercialització d’habitatges turístics il·legals a les localitats d’Eivissa, Sant Josep, Sant Antoni i Santa Eulària.

Aquestes sancions s’han tramitat després que el servei d’inspecció turística del Consell d’Eivissa revisés aquests habitatges, i constatés les infraccions en matèria de turisme per la publicitat, contractació i comercialització de les vivendes sense haver presentat la corresponent declaració responsable d’inici d’activitat turística o la comunicació prèvia.

Els lloguers sancionats s’anunciaven a través d’Airbnb, Homeaway, Milanuncios i a pàgines de Facebook on també actuen i busquen infractors els inspectors del Consell.

Tots els habitatges descrits no són susceptibles de comercialització turística a l’illa d’Eivissa. La publicitat de tots ells es realitzava sense haver presentat declaració Responsable de l’Inici de l’Activitat Turística, i sense estar inscrits en el Registre Insular d’Empreses, Activitats i Establiments Turístics. Les vivendes es publicitaven a plataformes i a xarxes socials amb calendari de disponibilitat, indicacions de chek-in i de sortida, cancel·lacions de reserva, i altres serveis.

Mariano Juan, ha volgut agrair als dos serveis del Consell implicats en “la lluita més important que tenim ara: la lluita contra l’intrusisme” i ha destacat que al llarg d’aquest any, fins a dia d’avui, s’han recaptat 576.090,03 euros en sancions per turisme, superant l’any passat quan el total recaptat en 2023 va ser de 480.519 euros pel mateix concepte i en 2022, 407.674 euros.

“Estam donant passos ferms i decidits per combatre el lloguer turístic il·legal i amb les xifres que estam mantejant, enguany assolirem una recaptació mai vista a Eivissa”, ha assegurat Juan. El conseller ha recordat que tots els infractors acaben pagant les multes imposades, ja sigui a través del període de pagament voluntari, el pagament forçós, en el qual intervé Hisenda i el procediment segueix fins que es troba a l'infractor i se li embarga la quantia de la multa; i, en el cas que l'infractor sigui estranger, en quedar com a deutor al nostre país, no podrà operar més a Espanya, ja que, en el moment en què tingués algun tipus de rendiment econòmic al país, Hisenda ho detectaria i resoldria el pagament forçós de la quantia deguda.