A partir de les 10 hores hi haurà una xerrada de Josep Ll. Joan, tècnic d’agricultura, en el Centre Social de Corona i una visita a les plantacions
El Departament d’agricultura del Consell d’Eivissa presenta els primers resultats de les plantacions pilot d’ametller al Pla de Corona, després de sis anys de la sembra. Aquest dissabte 15 de febrer de 10.00 a 13.00 hores hi haurà una xerrada a càrrec del tècnic de agricultura del Consell d’Eivissa, Josep Lluis Joan, en el Centre Social de Corona amb una visita a les plantacions en acabar.
L'any 2018 es varen realitzar dues plantacions pilot al Pla de Corona per part de Toni Boned i Miquel Costa amb el finançament de la Fundació Ibiza Preservation i el suport tècnic del Consell d'Eivissa. L'objectiu era estudiar nous models productius i recollir informació del comportament de les varietats tradicionals i de noves varietats comercials en condicions de reg i de secà, així com l'ús de nous portaempelts.
Durant la jornada d'aquest dissabte es presentaran els primers resultats obtinguts sobre el creixement vegetatiu i la producció d'ametlla que permeten donar una orientació a plantacions de futur i donar una oportunitat a la recuperació del conreu. També s'ensenyarà una mostra de les ametlles de les diferents varietats i, finalment, es visitaran les plantacions.
Aquesta activitat està organitzada pel Consell d’Eivissa dins els actes de les festes de Corona amb la col·laboració de l'Associació de Vesins de Corona i l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany.
Aquestes plantacions, les primeres després de 40 anys
Les plantacions realitzades l’any 2018 varen ser les primeres realitzades al pla de Corona en més de 40 anys i foren tot un esdeveniment. Es tractava d’una prova pilot en dues plantacions d’un total de 1.6 ha i 286 ametllers. La plantació de secà inclou majoritàriament les varietats tradicionals eivissenques, Pau i Espineta, mentre que a la plantació de regadiu es varen provar un conjunt de varietats de nova selecció de floració tardana i que no necessiten pol·linització creuada per avaluar la seua adaptació a Eivissa. També s'han avaluat nous porta-empelts per substituir al tradicional, molt resistent a la sequera però molt sensible als fongs de terra.
La plantació es va dissenyar de manera que permetés la collita mitjançant el vibrador de tronc que va adquirir la Cooperativa de Sant Antoni. Posteriorment s’han realitzat al Pla de Corona dues plantacions properes a aquestes dues que han contribuït a recuperar finques abandonades.
Cal recordar que l’ametller és un dels conreus tradicionals d’Eivissa però que l’estat actual es correspon a arbres envellits al límit de la seua vida biològica, de molt poca producció i afectades per malalties fúngiques que aprofiten la feblesa de l’arbre. Al llarg d’aquests anys i la forta sequera la degradació s’ha accelerat de manera que els arbres del pla de Corona han mort i la collita d’ametlla en el conjunt d’Eivissa és ja pràcticament nul·la.