Vicent Marí proposa un front comú de tots els representants eivissencs a Madrid per defensar els interessos de la nostra illa

El president demana poder recuperar els convenis de carreteres “com a única eina que permet planificar les inversions en xarxa viària a llarg termini”

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí i els alcaldes de l’illa d’Eivissa, s’han reunit amb els diputats i senadors nacionals eivissencs José Vicente Marí Bosó (PP), Milena Herrera (PSOE), Juanjo Ferrer (EiF al Senat) i Miquel Jerez (PP), per tal d’abordar “tots aquells problemes i reivindicacions que de vegades ens és difícil fer saber al Govern central”, tal com ha explicat el president Vicent Marí qui ha destacat que “més enllà de diferències polítiques, hi ha assumptes de què tots els qui representam la bandera d’Eivissa n’estam d’acord”.

En aquest sentit, en la reunió s’ha abordat la renovació dels convenis de carreteres, la problemàtica derivada de l’arribada massiva de pasteres i de menors no acompanyats i les dificultats de comptar amb els serveis de l’Administració General de l’Estat per mor de la manca d’efectius i les plantilles incompletes.

Pel que fa el conveni de carreteres, tots els representants han coincidit en la necessitat d’aconseguir finançament extraordinari de l’Estat per les obres de millora de la xarxa viària insular, que preveuen una despesa superior als 120 milions d’euros en els propers anys, amb obres importants com la reforma total de la carretera de Sant Josep a Sant Antoni; de Jesús a Santa Eulària o la creuera de ‘Los Cazadores’, entre d’altres. En aquest sentit, el president ha explicat que “a aquest respecte hem enviat diverses cartes a Madrid i hem fet tota la remor possible per signar un nou conveni de carreteres” i ha explicat que, més enllà de la disponibilitat pressupostària, el fet de signar un conveni a llarg termini permetia “planificar tota una sèrie d’inversions que, amb la garantia de rebre els diners durant 10 anys que, ara, no estam en disposició de fer”.

El president ha afegit que el finançament pel factor de la insularitat, que des de 2019 ha millorat el finançament del Govern balear permetent signar convenis en matèria viària “no és solució, ja que no permet la planificació a llarg termini, i l’adaptació permanent durant els 10 anys de vigència del conveni, mentre que el finançament que es proposa des de l’Estat a través del Govern balear, és a curt termini, i tot i que pot ajudar en moment puntual, no soluciona el problema de fons”. Vicent Marí ha recordat que “Eivissa ha estat l’única illa que ha complit amb la totalitat de l’anterior conveni de carreteres, caducat en 2019, i que fins i tot en les reunions conjuntes es plantejaven inversions per a un futur conveni, que mai no ha arribat”. Per tot això el president ha conclòs què “aspiram a poder seure’ns amb el Ministeri, explicar quines són les obres que tenim previstes i poder explorar una via de finançament a llarg termini i amb una interlocutor constant, de la manera que teníem amb aquests convenis”.

El llistat d’obres previst en els convenis és el següent:


A més, s’haurà d’incorporar les possibles variants de Sant Rafel i de Sant Josep. Totes aquestes inversions superarien els 128.555.785,93 euros.

Seguretat i FFCCS

D’altra banda el president ha plantejat els problemes derivats de la manca de funcionaris de l’Estat a Eivissa, concretament dels cossos i forces de l’Estat (Guàrdia Civil i Policia Nacional). En aquest sentit, els ajuntaments han expressat la seua preocupació perquè hagin de ser les policies locals les qui acabin realitzant les tasques pròpies d’aquests cossos, amb les dificultats que això implica, i sense cap tipus de compensació per part de l’Estat.

En aquest sentit, s’ha abordat la necessitat d’impulsar un plus de insularitat, de fidelització, de difícil cobertura, o similar, que ajudi a que els agents destinats a Eivissa decideixin quedar-se atesa la possibilitat de rebre una compensació per la carestia de la vida a l’illa d’Eivissa. Igualment, s’ha posat en valor la importància dels reforços d’estiu, que són necessaris i han fet d’Eivissa una destinació en què la seguretat és valorada pels visitants, però que no cobreixen les mancances en les plantilles de tot l’any.

Immigració i menors no acompanyats

Un altra assumpte abordat en la reunió d’avui ha estat l’arribada massiva de pasteres i, sobretot, de menors no acompanyats, la tutela dels quals ha de ser assumida pel Consell Insular. El president Vicent Marí ha explicat que actualment 70 dels menors tutelats pel Consell provenen d’aquesta casuística, i que aquest fet distorsiona el normal funcionament d’un servei que “hauria d’estar centrat en atendre els boixos i boixes i que, en canvi, passen més hores buscant espais i personal per atendre una demanda que va en augment constant i que no pareix tenir final”. El president ha recordat que “estam tot sols davant aquesta problemàtica, veig que cada vegada tenim més pressions però que no ens ajuda ningú”, per això Vicent Marí ha demanat que es traslladi a l’Estat la necessitat d’aturar la sortida de pasteres en origen “i que no es perdi de vista que qui arriba amb pastera ho fa enganyat i és víctima d’una màfia que trafica amb les seues vides”.