Sota el lema ‘WHY? No es GUAY’ la campanya informativa recorrerà els centres de secundària d’Eivissa al llarg del mes de març
La consellera de Benestar Social i Igualtat del Consell Insular d’Eivissa, Carolina Escandell, juntament amb la coordinadora del Centre d’Estudis i Prevenció de les Conductes Addictives (CEPCA), Belén Alvite, i la coordinadora de projectes educatius i ambientals de l’associació Creatives For The Planet, Harmony Hita, han presentat avui la campanya informativa creada per aquesta associació i que compta amb el suport del Consell, sobre els efectes nocius dels vapers, tant a nivell de salut com mediambiental.
Es tracta d’una campanya de sensibilització itinerant que recorrerà els centres educatius de secundària d’Eivissa al llarg del mes de març i en la qual es donaran xerrades sobre els vapers i els efectes negatius que tenen tant per a la salut de tots, especialment dels joves, com per al medi ambient. I és que tal com ha explicat la coordinadora d’aquest projecte, el vaper a més del components químics perjudicials per al cos humà, com són l’acetona o el propilengicol que poden causar problemes respiratoris greus, “són dispositius fets de plàstic i de components electrònics que són difícils de reciclar i que suposen una amenaça per al entorn, ja que si no es gestiona bé com a residu, poden acabar en l’entorn natural on alliberen tot tipus de substàncies nocives per a la flora i fauna”. “Existeix el risc de que, a les platges, no tan sols trobem les burilles de cigars, si no també els components perillosos dels vapers”, ha lamentat Hita.
La consellera Escandell ha explicat que “veiem amb preocupació l’augment del consum de vapers entre els joves i és fonamental que ens posem mans a l’obra per informar-los de que es tracta d’una tendència nociva per a la seua salut i el seu entorn”. Per això, quan l’associació Creatives For The Planet va proposar al CEPCA iniciar aquesta campanya “no ho varem dubtar ni un segon, és fonamental que els joves tenguin tota la informació i les ferramentes per evitar aquesta pràctica” ha assenyalat Escandell.
L’associació promotora d’aquest projecte empra l’art com a eina de comunicació, per això han creat, en base a una idea de l’artista Jorge Pineda, l’obra ‘WHY?’ (per què es fabrica una cosa tan nociva per al cos humà i per al medi ambient) a partir de 237 vapers d’un sol ús. Aquesta obra està acompanyada d’un roll up explicatiu amb els efectes nocius d’aquests dispositius.
Per la seua part Belén Alvite ha explicat que “ens trobam davant una societat que canvia amb rapidesa i tenim noves problemàtiques, com ara l’ús dels vapers entre els joves, i ens hem d’adaptar i buscar noves estratègies per informar-los i fer-los saber els riscos que assumeixen davant aquest consum al qual ja se inicien molts en primària”.