Noticias relacionadas

La Unitat de Conductes Additives del Consell va atendre 714 pacients en 2023, un 28% per abús o dependència d’opiacis

La Unitat de Conductes Additives del Consell va atendre 714 pacients en 2023, un 28% per abús o dependència d’opiacis

Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i Tràfic Il·lícit de Drogues

Coincidint amb la celebració aquest dimecres 26 de juny del Dia Internacional de la Lluita conta l’Ús Indegut i Tràfic Il·lícit de Drogues, la consellera del Departament de Benestar Social, Família i Igualtat del Consell Insular d’Eivissa, Carolina Escandell, ha donat a conèixer les dades d’assistència de la Unitat de Conductes Additives, UCA, en el passat any 2023.

Així, a la memòria de la UCA es reflecteix que, al llarg de l’any passat, es varen atendre en total 714 pacients (542 homes i 172 dones) dels quals 304 són inicis de tractament, amb 198 pacients nous i 106 reinicis de tractament.

D’aquest total de pacients atesos, prop del 28%, 196 en total, ho varen ser per abús/dependència d’opiacis, dels quals 159 han estat homes, i 37 dones, amb una edat mitjana de 51 anys. El total de pacients en tractament de manteniment amb metadona durant el 2023 va ser de 159 (127 homes i 32 dones) i els pacients en tractament amb buprenorfina varen ser 31 (26 homes i 5 dones).

Quant a abús/dependència d’altres substàncies, 168 pacients varen ser atesos per abús de cocaïna (136 homes amb una edat mitjana de 40 anys, 32 dones amb una edat mitjana de 39 anys); 273 per alcohol (193 homes amb una edat mitjana de 47 anys i 80 dones amb una edat mitjana de 49 anys); 168 per cocaïna (136 homes amb edat mitjana de 40 anys i 32 dones amb edat mitjana de 39 anys); per cànnabis 38 pacients atesos (29 homes amb edat mitjana de 33 anys i 9 dones amb edat mitjana de 37 anys); 25 pacients varen estar atesos per abús/dependència d’amfetamines/drogues de disseny (18 homes amb edat mitjana de 34 anys i 7 dones amb edat mitjana de 35 anys); i 25 ho varen estar per abús de fàrmacs hipnòtics/sedants ( 2 homes d’edat mitjana de 31 anys i una dona de 47 anys).

També es varen atendre 11 pacients per ludopatia (5 homes d’edat mitjana 34 anys i 6 dones amb edat mitjana de 45 anys).

La consellera Carolina Escandell ha recordat que aquest recurs en l’atenció a persones que presenten problemes relacionats amb l’abús de drogues o d’altres conductes additives “és un servei fonamental del Consell on treballen excel·lents professionals socials i sanitaris per acompanyar i donar eines a les persones afectades per tal que realitzin el procés de canvi personal que desitgin”. A través de diversos programes, com el programa de desintoxicació, el de deshabituació, el de atenció psicològica individual, el d’atenció a la patologia dual, el d’atenció a la problemàtica jurídic-penal o d’inserció socio-laboral, “oferim ferramentes perquè els atesos puguin aconseguir o la reducció del consum, millora de la qualitat de vida i aconseguir el seu màxim nivell de benestar, reduir les conseqüències negatives derivades d’aquests consums i la integració social en sentit ampli”.

Molts dels casos atesos a la UCA són derivacions del Servei de Salut i d’altres ho són perquè els mateixos pacients s’apropen al Departament de Benestar Social per informar-se i assessorar-se. Escandell ha donat un “missatge d’esperança” als pacients i als seus familiars i éssers estimats “perquè no estan sols, hi ha un equip de professionals al Consell que els pot ajudar i encoratjar a reorientar la seua vida”.