Àmbit competencial
El Consell d’Eivissa va rebre les competències en matèria de patrimoni l’any 1995. Les competències esmentades abasten la protecció, la conservació, l’enriquiment, el foment, la investigació i la difusió del patrimoni històric de l’illa d’Eivissa, perquè pugui ser gaudit pels ciutadans i pugui ser transmès en les millors condicions a les generacions futures. Per patrimoni històric d’Eivissa s’entenen tots aquells béns i valors de la cultura, en qualsevol de les seues manifestacions, que revelen un interès històric, artístic, arquitectònic arqueològic, historicoindustrial, paleontològic, etnològic, antropològic, bibliogràfic, documental, social, científic i tècnic per a Eivissa.
Serveis de Patrimoni
- Autorització d’intervencions arqueològiques o paleontològiques integrades en un projecte d’investigació, preventives i d’urgència. Ho pot sol·licitar qualsevol persona física o jurídica (pública o privada) que compleixi els requeriments de la normativa vigent (Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears).
- Estudi tècnic i aprovació, si s’escau, d’expedients que han de ser tractats per la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Historicoartístic d’Eivissa (CIOTUPHA) segons estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, per exemple si comporten temes d’intervenció arqueològica o intervencions dins l’àmbit d’un bé d’interès cultural (BIC).
- Realització de tasques d’investigació, restauració, protecció i divulgació dels monuments arqueològics de l’illa d’Eivissa.
- Ajudes a diversos projectes, d’iniciativa privada o d’altres institucions, de caire arqueològic.
- Edicions de treballs científics sobre aquesta matèria, sobretot mitjançant la sèrie monogràfica “Quaderns d’Arqueologia Pitiüsa”, iniciada l’any 1994 i de la qual ja s’han publicat vuit volums.